Wykonanie
Od dawna przymierzałam się do tego przepisu. Czekał na specjalną okazję, czyli urodziny największego czekoladożercy w rodzinie - mojego
męża.Od razu wprowadziłam zmiany w oryginalnym przepisie, bo wydawał mi się za słodki. I całkiem słusznie - mimo ograniczenia ilości słodkiego kremu, rezygnacji z
mlecznej czekolady - i tak tort jest mocno słodkawy. Następnym razem zrezygnuję z
cukru pudru zupełnie.Tort niezbyt trudny w przygotowaniu. Trzeba zacząć robić dzień wcześniej ze względu na krem.Zdecydowanie warto szczególnie, jeśli lubicie
czekoladę i wszystko, co
czekoladowe.
Potrzebujesz: (na tortownicę 22cm)Do dekoracji 4 opakowania maltersówKrem: (przygotuj 12 h wcześniej)100g
gorzkiej czekolady100g
mlecznej czekolady1 łyżkę
cukru pudru400 ml
śmietany kremówki 36 %Przygotowanie:
śmietanę zagotuj w rondelku. Gdy zacznie wrzeć wyłącz palnik, a do
śmietany dodaj pokruszone
czekolady i
cukier puder. Mieszaj do rozpuszczenia
czekolad. Ostudź i wstaw do lodówki na 12h.Ciemne ciasto:50g
mąki50g
cukru2
jaja1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
gorzkiej czekolady50g
masłaPrzygotowanie:
masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną
czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.Ubij
jajka (całe) razem z
cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj
czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj
mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.Jasne ciasto:50g
mąki50g
cukru2
jaja1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia50g
białej czekolady50g
masłaPrzygotowanie:postępuj dokładnie tak samo, jak przy ciemnym. Różni się tylko kolorem
czekolady :)Przełożenie:Krem zmiksuj na małych obrotach.Ciemny blat ułóż na paterze, nałóż grubszą warstwę kremu i przykryj jasnym blatem. Boki i górę posmaruj resztą kremu i udekoruj maltersami.Moje uwagi do oryginalnego przepisu:kremu i tak mi zostało mimo, że zmniejszyłam jego ilość i użyłam większej tortownicy. A mąż w nocy chodził i raz po raz coś podjadał z rondelka :) Może dlatego autorka dała przepis na większą ilość, żeby
potem starczyło do ciasta? :DKolejną rzeczą jest generowanie niepotrzebnych kosztów. W jednej porcji jest za dużo maltersów, z
boku są moim zdaniem kompletnie niepotrzebne. Następnym razem na bok dam
biszkopty, jakieś rurki czy zwyczajnie posypię posiekanymi
orzechami.Zdecydowanie polecam ten tort, również początkującym kucharzom :)Smacznego!